De wijk

Hatertse Hei is een wijk in Nijmegen, en maakt onderdeel uit van het stadsdeel Nijmegen-Zuid. De wijk wordt begrensd door de wegen St. Annastraat, Heiweg, Hatertseweg en Slotemaker de Bruïneweg.


Bekijk een grotere kaart hier

Eind jaren ’50 ontstond de wijk Hatertse Hei. Er zijn dan wel geen heidevelden meer te bekennen hier. Die waren er vroeger heus wel. Twee eeuwen geleden was het hier nog een grote woestenij, die ook wel Hatertsche veld of heide genoemd werd. Een schrijver (Jacobus Craandijk) die eind 19e eeuw door dit gebied wandelde beschreef het zo:

“…een fraaije beukenlaan. Aan beide zijden is ‘t bouwland, van lanen doorsneden, hier en daar met boschjes afgewisseld. Deze streek heeft groote belangrijkheid voor hen, die het weten dat zij gaan door het van ouds beruchte Hatertsche veld, voor weinig jaren een onafzienbare heide.”.

De Heiweg in 1924 (foto: Regionaal Archief Nijmegen)

In deze periode kwamen er betere wegen, zoals de St. Annalaan, Hatertscheweg, Van Peltlaan, St.Jacobslaan en de Heiweg. Daardoor kwamen er hier ook meer woningen. Pas vanaf 1950 kreeg onze wijk echt zijn huidige vorm en werd er volop gebouwd. De gemeenteraad dacht er in de jaren ’50 nog even aan deze wijk de Vierkwartierenbuurt te noemen met klinkende straatnamen als Nimweegshof, Wijchenplaats, en zelfs een Arnhemstraat. Die kwamen er niet. De meeste straatnamen werden voorgoed ontleend aan de ‘beruchte woestenij’ die hier vroeger ooit lag. Veel straatnamen verwijzen naar insecten die veel op heidegronden leven. En zo kregen wij een vlinderbuurt, een insectenbuurt en een bouwlandbuurt. En natuurlijk ook een Heidevenstraat en een Heidebloemstraat. En de naam van onze wijk werd ‘Hatertse Hei’.

Luchtfoto van de wijk in aanbouw in 1955 (foto: Regionaal Archief Nijmegen)

De wijk is inmiddels na 50 jaar volwassen, vele mensen hebben er al met plezier gewoond en zullen er blijven wonen. Momenteel zijn er bijna 2000 woningen in deze wijk en wonen hier bijna 5000 mensen. Hier vindt u meer cijfers en statistieken over de wijk.

 

Comments are closed.